budryk08ksW czwartek, 1 lutego, miały miejsce rokowania pomiędzy stroną związkową i zarządem Jastrzębskiej Spółki Węglowej (JSW) w sprawie podwyżek. Spotkanie nie przyniosło porozumienia i nie zakończyło sporu zbiorowego. Uzgodniono, że kolejne rokowania odbędą się 12 lutego 2024 roku.

Podczas czwartkowych rozmów stronie związkowej, czyli reprezentatywnym związkom zawodowym, w skład których wchodzą NSZZ Solidarność, Federacja Związku Zawodowego Górników oraz Związek Zawodowy Kadra została przekazana informacja w zakresie potencjalnych kosztów wzrostu osobowego funduszu płac na 2024 rok.

W notatce podsumowującej spotkanie przedstawiono stanowiska obydwu stron.

„Zarząd JSW pracuje nad PTE na 2024 rok. Po „objeździe technicznym” kopalń zostanie stworzony projekt aktualizacji PTE. Do dnia 9 lutego br. zostanie przygotowany projekt PTE na 2024 rok. Po tym terminie zarząd JSW przedstawi stanowisko w sprawie wzrostu płac w 2024 roku” – wskazano w notatce.

Natomiast strona społeczna niezmiennie pozostaje na przy swoim stanowisku domagając się wzrostu wynagrodzeń uwzględniającym poziom wykonanej inflacji za rok 2023 plus 1 punkt procentowy. Przypomnijmy, że w tej sprawie reprezentatywne związki zawodowe działające w JSW weszły 26 stycznia w spór zbiorowy z zarządem.

- Uruchomienie procedury wynikającej z ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych przez reprezentatywne organizacje związkowe JSW nie powinien nikogo zaskakiwać. Zawsze tak robimy, kiedy dochodzi do sytuacji, w której nasze postulaty nie są realizowane. Korzystamy z ustawowego prawa przysługującego stronie związkowej i jesteśmy tutaj konsekwentni. Od dłuższego czasu podkreślamy, że płaca realna w sytuacji, gdy Spółka osiąga dobre wyniki, powinna rosnąć. Nie ma dla nas znaczenia, kto jest u władzy i kto zarządza firmą. JSW jest podmiotem stabilnym finansowo, ma przed sobą dobre perspektywy, dlatego oczekujemy takiego wzrostu płac, który zapewni minimalny wzrost wartości płacy realnej. Obawiamy się tylko, że w związku z bieżącą sytuacją proces negocjacyjny może się niepotrzebnie przedłużyć, a to spowoduje podjęcie dalszych działań będących konsekwencją ogłoszenia sporu zbiorowego – argumentuje przewodniczący Solidarności w JSW Sławomir Kozłowski (cytat za portal górniczej Solidarności).

JSW jest największym producentem węgla koksowego w Unii Europejskiej. Do JSW należą cztery kopalnie: trzyruchowa kopalnia Borynia-Zofiówka-Bzie, kopalnia Budryk, dwuruchowa kopalnia Knurów-Szczygłowice oraz kopalnia Pniówek. Zatrudnienie w spółce wynosi ponad 21 tys. pracowników. W 2023 r. zakłady JSW wyprodukowały prawie 13,5 mln t węgla.

źródło: nettg.pl, autor: JM, fot.: Kamil Staciwa

ZWIĄZEK ZAWODOWY "KADRA"